luni, 24 mai 2010

LA MASAAA !!!


Dupa ce am tot scris despre vin si am tot incercat sa aduc subiectul asta cat mai aproape de consumator, cred ca e timpul sa mai scriu ceva si despre mancarea care ar trebui sa insoteasca un vin bun!
Si, pentru ca tot am scris despre vinul BUN, sa fie sa va dau si niste retete nu foarte greu de preparat dar, oricum putin deosebite de mancarea noastra strict traditionala.
M-am gandit la niste aperitive, zica-se frantuzesti, usor de preparat si chiar foarte gustoase si la o friptura de iepure.
Pana le veti incerca, nu va ramane decat sa ma credeti pe cuvant!
RULORI CU PASTA "CAPENA"
Cumparati din comert un pachet de aluat tip "foetaj". As putea sa va dau si reteta pentru foetaj, dar nu cred eu ca se mai complica cineva cu prepararea lui in casa.
Asadar, luati un pachet de foetaj, il desfaceti si il intindeti pe o planseta presarata cu putina faina.Intr-un mixer, puneti de-a valma masline negre fara samburi,cativa catei de usturoi si o cescuta de ulei de masline. Mixati compozitia, rasturnati-o intr-un castron si adaugati circa 200gr. de cascaval ras. Amestecati bine si intindeti crema asta pe foaia de aluat. Rulati si dati la rece cam o jumatate de ora.
Dupa ce a inghetat, taiati ruloul in felii de circa 1cm grosime si puneti-le in tava de la aragaz. Eu una stiu din experienta ca,la preparatele din foetaj, tava nu se unge cu grasime si nu se presara cu faina. Se umezeste cu putina apa.In cuptorul incins in prealabil se introduce tava si se lasa pana cand discurile capata o frumoasa culoare aurie.
Asta-i tot!
CREMA DE BRANZA
Tot frantuzism sofisticat dar, foarte bun, desi n-ai zice!
O cutie de crema de branza pe care o gasim in orice "Alimentara", amestecata cu doua linguri de smantana si un snop de frunze de menta taiate foarte marunt.
Amestecul, pentru decor, se serveste in cupe de sticla, alaturi de felii de morcov!
La inceput si eu m-am uitat ciudat dar, va asigur ca este foarte interesanta combinatia dintre crema de branza si morcov!!!
Si ca sa nu-mi ies din mana: un Sauvignon Blanc ar completa fericit gustul aperitivelor, chiar daca acestor frantuzisme le punem alaturi un "MAIASTRU" sau "CALOIAN" de la Cramele "Oprisor".
Sa atacam acum, friptura de iepure!
Imi scria mai zilele trecute un prieten ca, are un iepure in congelator si nu stie cam ce ar trebui sa faca din el!
Uite ce as face eu.!
IEPURE CU GHIVECI DE LEGUME
Iepurele, bine curatat, parlit si spalat, se portioneaza.
5-6 Cartofi se curata si se taie in lungime,doua cepe curatate se taie solzisori, iar o mana de fasole pastai se rup pe jumatate. Intr-o cratita adanca (daca aveti cumva un vas de ceramica este cu atat mai bine)se pune un strat de legume, incepand cu cartofii si un rand de carne de iepure. Se alterneaza straturile de zarzavat si carne si se stropeste totul cu ulei de masline. Se adauga apa cat sa acopere legumele.
Se da vasul la cuptor pana se patrunde bine carnea.
La aceasta reteta, gasita intr-un prapadit de almanah, eu as adauga, aproape de final, si un pahar de vin rosu in care am pus un praf de sare, bulion si verdeata tocata marunt. O varsam si pre dansa in strachina si mai lasam bunaciunea la cuptor circa 10 minute.
Se lasa sa se racoreasca numai atata timp cat ii trebuie unui om "de gust" sa deschida o sticla de "ENIRA 2006", sa puna licoarea in pahar si,sa se bucure de aromele olfactive ale acesteia. Sau, de ce nu, favoritul meu, "Cabernet by ENIRA"!
Rezultatul este acelasi.
Incercati combinatia si discutam pe urma!
Pofta buna!