marți, 16 noiembrie 2010

CIORBA DE CURCAN LA MAX(IM)

Citeam , mai zilele trecute un articol, foarte bine scris de altfel , unde, autorul isi exprima pe buna dreptate nemultumirea ca localurile unde poti manca strict romaneste, lipsesc din ce in ce mai mult din peisaj.
Si, mare dreptate are! La restaurantele de mare angajament si  fitze  poti cere tot felul de minunatii culinare cosmopolite, dar sa te fereasca Dumnezeu , sa te-mpinga pacatul si sa te duci cu cineva venit de peste hotare care, normal, vrea si el sa deguste ceva traditional ! Ai dat-o-n bara! Ca varianta, il poti invita la un restaurant cu specific....unguresc, sau chinezesc, sau sarbesc!
Noi, care ne laudam cu bucataria romaneasca!
Bravos natiune, halal sa-ti fie!
Dar, uite ca, noi astia din provincie, suntem mai favorizati. Nu mai departe de ziua de ieri, am mancat o ciorba de mare clasa.
Si, nu mai departe de Pitesti. La Zahana!
O ciorba de curcan. Dar o CIORBA ! Nu ciorbita! La ciorba asta nu ai voie sa folosesti diminutive ! Ciorbita de curcanel! Nuuu! Asta e ciorba ! Nu ciorbita de pui!
Si cum sa folosesti diminutive cand, in castronul de ceramica aburesc bucati de curcubeu legumicol si intre ele troneaza o bucata proaspat roz de carne de curcan! Cu piele cu tot ! (Lasati colesterolul pe seama mea! Imi asum eu pacatul asta!) Din zeama aurie, presarata cu stelute de grasime sanatoasa si ies aburi imbatatori de bors! Dar bors de ala curat, cinstit, nu de la pachet ! Nici nu stii ce miros e mai imbietor: cel de bors de la mama de acasa, sau cel de leustean verde, marunt tocat si, aruncat asa, fara masura, pe deasupra! Este acea cioraba despre care, eu una spun, (si nu numai eu), ca "te scoala si din morti!"
Obosit? Fara chef? O zi mai "albastra"?
Ce medicamente si vitamine de la farmacie!!!
Incercati o ciorba de asta si discutam pe urma!
Reteta e simpla, sau relativ simpla : se fierb potroacele de curcan, se spumuiesc si se arunca in oala o ceapa taiata in dusmanie.Dupa ce carnea a fiert , asa, cam pe jumatate, se scapa de zarzavatul din camara: se taie si morcov (vreo trei bucati mai maricele), si pastarnac si patrunjel radacina, cam tot atat . Macelariti si o telina, nu foarte mare. Si vreo doi cartofi. Aruncati-le si pre dansele in aceeasi oala si lasati-le acolo sa bolboroseasca suparate. Dupa ce tot amestecul este fiert de se desprinde carnea de pe oase, fierbeti un litru de bors, (poate aveti vreo vecina care se mai ocupa cu fabricarea lui) sau, la fel de simplu, cumparati bors la sticla din piata sau market. Ca vazui ca a inceput sa apara si acolo. Borsul fiert, turnati-l peste ciorba si mai lasati la fiert cateva minute.  Tocati si leusteanul si, dupa ce ati stins focul, puneti-l si pe dansul in oala sa-si amestece verdele cu celelalte culori si arome! Immmm !!!
Acum, recunosc ! Aceasta este reteta clasica, de facut in bucataria casei. Dar este stiut : ciorba "la cazan" are totdeauna alt gust ! Cred si eu: una e sa folosesc un kg de carne si unul de zarzavat la mine acasa si, alta sa mananc o cioba facuta la o alta scara cantitativa.
Dar, sa revenim !
Dupa ciorba de potroace de curcan, am trecut la alt produs traditional si, pentru ca tot e sezonul, am cerut o portie de pastrama de oaie!
Nu a fost pastrama ! A fost ceva....fraged, aromat, fierbinte, o pastrama asa cum imi imaginez ca o mananci la stana numai! Proaspata si frageda, sarata numai cat trebuie sa fie pastrama, nu sarata- potroaca! La ea, bun inteles, mamaliga rotund - rasturnata. Mamaliga, nu lesinatura imprastiata in toata  farfuria.Daca la toata nebunia asta mai adaugati si un pahar de vin rosu sec, la alegerea Dvs. (ca aveti de unde alege la Zahana), sa mai aud eu pe cineva zicand ca nu avem cu ce ne lauda in materie de bucatarie romaneasca in restaurant !
Dar, poate preferati, in perioada asta mancarea de post !
Nimic mai simplu ! Ia alegeti Dvs. intre varza calita, ciuperci la gratar, iahnie de fasole, ciulama de ciuperci cu mamaliga, icre de fasole (fasole facaluita, cum facea bunica) sau pilaf cu legume!
Asa ca, de aia zic!
Ma bucur cand gasesc si asa ceva.
Si , de ruinat, nu si-a ruinat nimeni bugetul !
Evident, veti intreba si care sunt preturile practicate! Mergeti la Zahana si convingeti-va !
Va garantez ca va costa mai putin distractia asta decat daca va luati cateva sandvisuri publicitare de la nu stiu ce MC'.
Asta ca sa nu vorbim de gust si bucuria pe care ti-o da o masa cu mancare gatita cinstit si servita intr-o atmosfera "de acasa" chiar daca esti la kilometri distanta de "acasa"
Parerea mea!
Voia Dvs!
Si, apropos ! La Zahana s-a schimbat decorul! S-a deschis salonul "de iarna" . Un nou aranjament care ofera mai multa caldura celor care trec pe acolo!