luni, 4 iulie 2011

LA VIE EN ROSE (articol fără poze)

Nu ştiu alţii cum sunt dar, pentru mine, inceputul de vară este prilej de aducere aminte. De obicei, iarna este anotimpul amintirilor. La mine, inceputul verii! Pentru că, intr-un început de vară am făcut cunoştiţă cu vinul, după zeci de ani de viaţă, cînd credeam că nu mai există lucruri pe care să le pot învăţa de la alfabet.
Într-un început de vară, a venit de departe, de foarte departe de mine, un om care mi-a pus în mînă un pahar de vin. Întîmplarea sau destinul au facut ca vinul din acel pahar sa fie deosebit. 
Nu auzisem atunci nici eu, nici cei din jurul meu de ENIRA. Eu, cel puţin, necunoscătoare şi total refractară oricărei băuturi alcoolice, mă uitam lung la lichidul din pahar. Din respect pentru omul venit de departe, de foarte departe de mine, am sărutat licoarea de culoarea sîngelui şi aroma soarelui. Aşa am făcut cunoştinţă cu ENIRA.  
ENIRA mi-a deschis pe urmă, calea. Aşa am ajuns să cunosc alte vinuri şi lumea lor , mult diferită de ce credeam eu. 
Am avut noroc si cu omul acela venit de departe, de foarte departe de mine, care, nu mi-a impus niciodată exclusivitatea ENIREI. M-a lăsat să zburd, să compar, să aleg. Să cunosc.
Am zburdat, am comparat, am ales, am cunoscut. Dar, totdeauna ,m-am întors la ENIRA. 
Cum spuneam, pentru mine, fiecare vară începe cu o noutate de la ENIRA.
Nici vara acestui an nu face excepţie. Pentru mine şi cîţiva prieteni din Câmpulung, vara anului 2011 a început  cu ENIRA ROSE 2009.
Ce este ENIRA ROSE 2009? Tehnic vorbind este un cupaj de 50% Petit Verdot şi 50% Shiraz. La fel de tehnic vorbind, specialiştii spun că are culoarea roz-somon combinat cu foaie de ceapă.
Cum este ENIRA ROSE 2009?  Este....Este un început intr-un pahar. 
Este ROSE-ul obrajilor de fată tînără la adierea primei iubiri. Este ROSE-ul delicat al bobocilor de trandafir. Este ROSE-ul catifelat al bujorilor începutului de vară. Este ROSE-ul transparent al sucului proaspăt de fragă şi zmeură. Este pur, proaspăt şi vioi ca orice început.
Nu numai culoarea dar şi gustul este al începutului. Un gust proaspăt de curat, de cinstit. Un gust de început de vară, promiţător de vremuri bune. Prima înghiţitură îţi lasă-n gură un gust picant, amărui-acrişor. După ce-l trimiţi spre întunericul gîtului, gura se umple cu adieri de căpşună, caramel şi parcă.....sîmbure de caisă. Numai fructe de început de vară!
Ca toată gama ENIRA si acest ROSE 2009 se potriveşte "mănuşă" mîncărurilor estivale, mai uşoare. Excelent la carnea de vită şi pui cărora le dă savoare şi aromă. Dar, la fel de bine merge si cu paste, cu pizza sau salate de vară . Asta, ca să nu discutăm de un platou cu brînzeturi destinat, şi el şi vinul, unei şuete prelungite!
Poate , unii imi vor reproşa cadenţa verbului exaltat aplicată ENIREI in general sau, ROSE-ului 2009 in cazul de faţă. 
Sincer? Nu mă interesează comentariile pe această temă. Fac parte şi eu şi prietenii mei dintr-un mediu cu deprinderi morale bine definite. Nu obligă şi nu ne obligă nimeni şi nimic să aducem elogii  gratuite şi nejustificate acestui vin. Mult mai mult decît mine, prietenii mei ştiu să facă diferenţa intre cantitate şi calitate in materie de vin. Incontestabil ENIRA face parte din cea de a doua categorie.
Aşa că, pentru noi, orice încercare de a discuta despre ENIRA altfel decît la superlativ, este o încercare ratată.
Aş mai zice că, cine incearcă aşa ceva, nu a gustat in viaţa lui nimic din gama ENIRA. Se mai spune şi , pe bună dreptate că cel mai bun vin este cel care-ţi place. Corect ! Totuşi, logic şi de bun simţ este să nu dai cu părerea despre ceva ce nu cunoşti!
Dar, să lăsăm la o parte supărarea şi, să închinăm un pahar de ENIRA ROSE 2009 în cinstea acestui început de vară!