joi, 16 decembrie 2010

LA POVESTI CU UN BARISTA

Iar m-am lasat convinsa de Catalin ! Si, iar am intrat intr-un local  la care , desi este in orasul meu, nu i-am calcat pragul decat de vreo doua ori si atunci in mare graba ! Si, iar am avut surpriza de a invata lucruri la care nici nu visam. Despre cafea, de data asta !
Am constat ca, in ciuda pretentiilor mele, beau orice dar nu CAFEA!
Am aflat asta stand la o discutie amicala si povesti despre cafea cu un "barista" .  Asa am aflat ce nu am stiut zeci de ani. Si ca mine, presupun ca sunt destui!
 Ma si gandeam: ce-mi poate spune cineva , ceva nou despre cafea! Beau cafea de zeci de ani! E licoarea care trezeste planeta. O beau si eu si milioane de oameni! Dar, "barista" Dan Dutca, patronul localului "KAFFA" din Campulung, mi-a schimbat complet perceptia despre ea. Dupa cate am aflat, mi-e jena sa ma mai "dau" , nu mare, nici macar cunoscatoare a cafelei. La prima vedere, Dan  pare destul de reticent, destul de putin comunicativ. Dar cand incepe sa vorbeasca despre cafea, iti da impresia ca ai in fata alt om!  Vorbeste cu dragoste si caldura si  trebuie sa fii ori surd, ori total rupt de realitate ca omul asta sa nu te convinga de frumusetea si poezia cafelei. Si sa nu-ti schimbi radical pozitia fata de "cafeaua de dimineata". Personal, m-am gandit ca ,asa cum  apreciez exclusiv vinul bun si mancarea  buna, de ce nu as face acelasi lucru si cu cafeaua? Inca o modalitate de a ma bucura de frumos! De a  face dintr-o banala ceasca de cafea, o dimineata frumoasa!
Dar, sa va spun si Dvs. cel putin o parte din ce am aflat eu. Poate nu voi fi la fel de convingatoare ca Dan. Dar, e bine sa luati aminte!
Suntem obisnuiti sa consideram cafeaua buna,  cafeaua "tare". Drept care, punem apa in ibric, cafea- cat sa stea lingurita in picioare, turnam si niscai zahar, sorbim, ne strambam dupa prima inghititura si, restul... merge. Cu ochii carpiti de somn, holbandu-ne  la "stirile" de dimineata, nici macar nu realizam ce bem. Ce-i mai grav, e ca nu realizam ca , de fapt, ne otravim! Cum? Asa bine! Dupa cum mi-a explicat Dan, prin fierbere, cafeaua se descompune in foarte multe elemente ( pana acum, in jur de o  mie cunoscute) multe dintre ele nocive organismului. Nu mai discutam de aroma si componentele benefecice ale cafelei. Am fiert-o? Putem uita de ele!
Atunci ce facem? Din ce in ce mai multi consumatori  prefera "espresso". Daca te duci la o cofetarie sau la automatul de la "non-stop" ceri un espresso lung sau scurt ! De regula lung ! De fapt e ca si cum ai comanda o ciorba!
O cafea buna este un espresso scurt!
Un espresso scurt este de fapt, chintesenta cafelei !
Prin oparirea unei cantitati de cafea cu apa la o anumita temperatura si presiune se reuseste "extragerea" din acea cafea a tot ce are ea mai bun: aroma si toate acele substante care o recomanda ca o licoare benefica organismului. Un espresso "ca la carte"  se face in 2-3 secunde(coada de soricel) si se bea cam in 3 minute ! Cand comandam espresso lung nu facem altceva decat sa consumam aceeasi cantitate de cafea dar, cu mai multa apa. Se mareste  timpul pe care apa fierbinte il parcurge prin instalatie. Cafeaua poate capata un iz de garnituri de plastic. 
Si , daca vreau totusi un espresso lung? Simplu: e suficient sa am langa mine o cana cu apa fierbinte si sa torn peste cafeaua "scurta" din ceasca!(varianta americana!) Efectele sunt cu totul altele decat daca, automatul ar face acelasi lucru..
Bun ! Si daca nu avem espresor acasa, ce facem? Nu mai bem cafea buna? Ba da ! Cu conditia sa nu o fierbem. E suficient sa turnam peste cafeaua macinata o ceasca de apa fiebinte. E mult mai buna si mult mai sanatoasa decat fiertura clasica !
Oooo! Nu am cum, intr-un singur articol sa cuprind tot ce stie Dan despre cafea ! Dar este suficient sa-l privesti cum prepara cafeaua, cata atentie da fiecarui detaliu si, pur si simplu, salivezi! Si, sa-l auzi vorbind de tot felul de marci de cafea. De altfel, la "KAFFA" nu se bea cafeaua  "gata macinata" din magazin. Sunt cateva marci la care Dan tine foarte mult pentru calitatea cafelei. Pretul unei minunatii la ceasca si al unei clipe de cunoastere si desfatare? Jenant ! Si, compar cu pretul unei cafele bauta in picioare, la automat, nu cu fitosenii de Dorabanti!
Aceeasi grija pentru detaliu, aceeasi dragoste si pasiune pentru ceai ! Dupa o conversatie "pe tema" juri ca nu vei mai pune-n gura prafurile din pliculetele mult cumparate de la Alimentara! Mai bine, bei apa! Am aflat de exemplu ca, ceaiul adevarat este acela caruia i se pastreaza frunzulitele sau fructele  intregi. Este singura modalitate de a pastra uleiurile volatile specifice plantelor. In momentul in care le maruntesti, le piseszi, le faci praf, discutam de orice dar, nu de uleiuri volatile. Si atunci, noi ce mai bem din pliculetele cumparate de la Alimentara? Nimic! Sau, mai degraba, ce vrem noi sa ne imaginam ca bem!
Ar fi foarte mult de povestit!
Si vorba aia: vorbele, ca vorbele ! Teoria, ca teoria ! Interesanta-i practica!
Si, degeaba basmesc eu aici, daca nu mergeti la fata locului, la "KAFFA".
Personal, consider ca, macar in trecere prin Campulung, la o pauza de cafea, merita sa va relaxati efectiv la o discutie si o cafea, intr-un colt de oras care, chiar imbie la asa ceva!
Fara fals patriotism local, pot spune cu mana pe inima : KAFFA poate reprezenta una din atractiile turistice ale orasului. Si, mi-e sa nu gresesc, dar as zice chiar ale judetului ! Prin amplasare, prin felul in care este aranjat, duce cu gandul mai mult la ceva asemanator dar plasat undeva intr-un canton elvetian.
Nu stiu cat v-a convins povestea mea, nu stiu cat va vor convinge fotografiile !
Mai bine, convingeti-va singuri!