vineri, 19 martie 2010

DE LA HUNEDOARA



Printre cele mai frumoase amintiri pe care mi le-a lăsat Hunedoara, una imi este deosebit de dragă. Este o amintire gustativ-olfactivă, dulce acrişoară ca şi atmosfera din seara in care am facut cunoştinţa cu prajitura cu zămăchişe.
Asta s-a intamplat acum 12 ani! De atunci am tot incercat sa refac amintirea, dar ca orice amintire, nu se mai poate materializa practic.
Dar, prăjitura se poate face oricand.
Şi, pentru ca se apropie Sărbătorile Pascale, o reţetă de prajitură nu este niciodata de prisos.
Deşi pare simpluţă si fara foarte multe adaosuri şi condimente,este deosebit de fină, de catifelată si senzaţia finală, este ca mănânci ingheţată imbracată in blat pufos.
No, sa purcedem.
Zămăchişa, sau zămătişa este ceea ce noi, regaţenii, cunoastem in formula branzei proaspăta de vacă. Dar zămăchişa, mi s-a parut mult mai fină, mai onctuoasă,mai dulce, mai adaptată prajiturilor, faţă de ce găsim noi pe aici in materie.
Din 6 oua, 1/4 kg zahar, 1/4 kg faina si trei linguri de ulei facem un pandispan. Mergem pe formula clasica: in primul rand se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare si se lasa la frigider. Galbenusurile se bat cu zaharul, uleiul,faina neaparat cernuta si un praf de sare. Se amesteca cele doua compozitii si se pun intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit, cam 20-25 de minute.
Intre timp se pregateste umplutura: 1kg zamachişa se amesteca bine cu un pachet de unt, 200gr zahar farin vanilat si coaja rasa de la o portocala. Atat! Totul se amesteca foarte bine. As sugera ca cei care folosesc clasica branza dulce de vaca, sa foloseasca un mixer sau blender. Evident, in functie de preferinte se pot adauga dupa mixare si bucati de coji de portocala confiata, sau stafide, sau....ce vreti Dvs.
Eu una, o prefer in formula originala.
Dupa ce blatul s-a copt, se lasa la racit,se taie in jumatate longitudinal. Pe una din bucati se pune umplutura si se acopera cu cea de a doua bucata de pandispan.
Se pudreaza cu zahar vanilat si se da la rece, chiar la frigider, pana a doua zi.
Se taie apoi in bucati de 4 - 5 cm.
Cum tocmai spuneam, gustativ, lasă impresia unei minunate ingheţate invelită in blat pufos!
Eiii, si daca va hotarati sa serviti asa ceva intr-o dupa amiaza sau seara de sabatoare, puneti alaturi si un pahar de vin alb, dulce sau demi dulce.
Pentru asa ceva, nici macar nu-ti trebuie o sarbatoare anume!
Orice zi, indiferent de calendar, poate deveni o sarbatoare!
Si o amintire frumoasa!

joi, 18 martie 2010

ICE WINE







Nu-l cautati in magazine, ca nu-l gasiti! Se spune despre el ca e un vin mai mult de "fitze"
Suna cel putin ciudat aceasta denumire, pentru noi, astia mai profani in materie!
Cu riscul de a ma repeta, sustin ca nu sunt o cunoscatoare in domeniul mult prea vast al vinului. Asta nu ma impiedica sa incerc sa aflu cat mai mult despre licoarea zeilor si, daca tot am posibilitatea sa ma informez corect, o fac cu ajutorul unor persoanede calitate.
Mai zilele trecute, imi sari in atentie acest "Ice Wine". Ce este si cam ce ar trebui sa-mi spuna ciudatenia?
Norocul face ca printre cunoscutii mei, sa se numere si Dr. ing. in viticultura Catalin Galan. Drept care pe el pica ponosul sa lamureasca o.....hai sa zicem neofita.
Povestea acestui vin incepe in Canada. Asta-i tara lui de bastina.
Si se face din struguri peste care s-a asternut un strat serios de zapada. Cand vierii nostri se pregatesc de iernat, ai lor se pegatesc de cules.
Strugurii, odata culesi, urmeaza acelasi procedeu al oricarui vin., dar avand in vedere cantitatea mica de struguri, putem vorbi mai mult de un vin artizanal. Ceea ce si este. Un vin dulce, de servit la desert, in sticle care nu depasesc 330 - 375 ml., dar care costa cat.....
Lasati !
Asa , pentru urechile mele, Catalin mi-a soptit ca suma este cam de 100$ sticla. Adica sticluta !
Acum, ma bag in seama si intreb ca sarita din baie:cam ce gst poate avea vinul asta? Ca, daca a cazut zapada, strugurii aia sunt cam stafiditi deja! Plus apa din zapada care oricum trece prin coaja bobului! Cam multa apa!Din informatiile mele nu depaseste o cantitate de 12% alcool.Cred si eu! Cu atata apa...
Dar daca specialistii il apreciaza, nu am sa fiu eu Gica-mpotriva!
La ce ar merge vinul asta? Pai asa cum am spus, la deserturi:ciocolata, prajituri cu ciocolata,deserturi din fructe,prajituri cu nuci si caramel, torturi si produse de patiserie si, nu putea sa lipseasca, frantuzeasca branza cu mucegai.
Asa cum am spus, eu nu am baut asa ceva! Dar daca Dvs. ati facut cunostinta cu el, spuneti-mi si mie ce impresie v-a facut?
Asa pentru cultura mea generala!
Multumesc anticipat!

miercuri, 17 martie 2010

GOOD WINE 2010









S-a incheiat si editia de primavara a Targului de vinuri GoodWine 2010.
A fost sau nu a fost un succes, parerile sunt impartite. Si e normal sa fie asa.
Ca participanta si la ultima editie a aceluiasi targ in toamna anului trecut, as zice ca acum, a fost cam....subtirel.
Mediatizata, criza si-a facut simtita prezenta si aici.
Si spun asta, desi pentru cei de la "WineRo - Enira" lucrurile au decurs normal, adica s-au bucurat de acelasi succes ca anul trecut.
Dar fata de anul trecut mi s-a parut ca publicul a fost in numar mult mai mic. Compensand, s-a putut vorbi acum de un public avizat. Mai putini curiosi, mai mult cunoscatori.Mai putine firme mari, mai multe firme noi, care acum gusta experienta confruntarilor cu "greii"( "WinwRo", "Vin Arte","Crama Oprisor",etc
Spun asta in contextul in care iti trebuie ceva curaj sa iesi pe o piata de vin care prezinta majoritar gama "Premium".
Nu as vrea sa ma lansez acum in consideratii generale. As lasa mai bine putin timp pentru sedimentarea impresiilor, decat sa ma arunc in consideratii pe care,ulterior, sa le regret.
Concluzia provizorie?
Sa spunem ca, per total, a fost bine!