miercuri, 31 martie 2010

IN VINO, VERITAS !


Da, corect! In vin este adevar, dar pentru asta cred ca trebuie sa bei un vin adevarat.
Nu am sa ma lansez in consideratii despre soiuri de vinuri si aprecieri mai mult sau mai putin favorabile, dar e bine sa stim totusi CE si CUM bem.
Acum, de Sarbatori cel putin, goana prin magazinele alimentare, fie ele Super sau Hiper Marketuri, este o adevarata piatra de incercare a nervilor. Asa ca, de regula, luam ce gasim in raft, daca se poate si cu bani mai putini si, se cheama ca ne-am facut datoria fata de masa "plina de bucate". In paranteza fie spus, urasc expresia asta!
Si, daca la alegerea vinului, fiecare e liber sa bea ce vrea, (cel mai bun vin este cel care-mi place!), e bine sa cunoasteti totusi cateva reguli privind consumul vinului. Sfaturile nu-mi apartin ci sunt date de Dr. Ing. Ec. Ion Pusca specialist in vinologie.
SCOATEREA DOPULUI
Se detaseaza capul capsulei inainte de scoaterea dopului si se strerge cu un prosop curat gatul exterior al sticlei.Dopul se scoate cu calm fara sa se agite sticla.Inainte de a fi turnat in pahare, este bine ca dopul sa fie mirosit, aceasta fiind una din primele teste care arata daca vinul nu are ceva probleme. Se toarna apoi putin vin in pahar si se degusta.Daca, olfactiv sau gustativ, apare ceva ciudat, e bine sa renuntati.
Daca vinul are depuneri, sticla trebuie manipulata cu grija pentru a nu se deranja depozitul format.
PREGATIREA PAHARELOR
E bine ca paharele sa fie transparente sa se poata analiza limpezimea si culoarea vinului. Paharele trebuie sa fie mai stramte la gura si mai largi la baza pentru a se putea aprecia corect buchetul vinului.Inainte de folosire, asigurati-va ca paharele au un miros neutru pentru a nu influenta aroma vinului.
PASTRAREA STICLELOR DE VIN
Asta chiar este o problema foarte importanta. De regula, luam vinul de pe raft si ne miram ca nu are calitatile dorite.
Nici nu are cum! Sticlele de vin se tin obligatoriu culcate.
Locul unde se pastreaza sticlele trebuie sa fie sanatos, aerat si usor umed. Sticlele trebuie tinute la adapost de lumina, caldura si trepidatii, la o temperatura constanta de 10-12gr. Ati intalnit in magazine asa ceva?
Ca sa fiti siguri ca, ceea ce cumparati si beti, este cel putin corect , daca nu foarte bun, e bine sa cumparati vinul din magazinele de specialitate.
Vi s-a intamplat sigur si Dvs. sa gasiti in magazine alimentare Super si Hiper de care vorbeam la inceput, vinuri considerate foarte bune. Pana sa cumparati, eu una v-as sfatui sa va mai ganditi!
Dar, asa cum mai spuneam, fiecare cu gustul lui.
In acelasi timp, as spune totusi ca "PRETENTIILE CARACTERIZEAZA OMUL".
Voia si alegerea DVS!

duminică, 28 martie 2010

PRAJITURA FIARTA IN LAPTE


A inceput isteria televizoristica apropo de "bucatele de Pasti", combinata cu "ce pune romanul pe masa de Pasti?", la care se adauga "magazinele sunt pline de alimente de import" si se termina, inevitabil, cu apeluri la cumpatare si numerele de telefon de la "Salvare".
Si, intr-adevar, daca privesti imaginile, ai impresia ca fiecare persoana va manca, in doua zile, cel putin pentru o luna.
Dar, vin Sarbatorile si se recomnda sa ne avem ca fratii!
Asa ca, las la o parte comentariile si "va fericesc" cu doua retete; una de la Varadia de Mures, gasita intr-o jerpelitura de carte de bucate mai batrana ca mine si, o reteta ungureasca, la fel de.........
Prajitura fiarta in lapte.
O prajitura ca o alternativa la clasicul cozonac, mult mai usor de facut, foarte buna si, de ce nu, foarte interesanta.
500gr faina, 6 galbenusuri,300 ml lapte, 30 gr drojdie, 100 gr zahar tos,150 gr zahar pudra,150 gr unt, zahar vanilat, sare.
Faina se bate cu galbenusurile si jumatate din cantitatea de lapte in care s-a dizolvat drojdia lichefiata cu o lingura de zahar.Totul se bate cu o lingura de lemn pana cand aluatul se desprinde usor de pe lingura.Se lasa o ora sa se odihneasca.
Untul se bate cu zaharul pudra pana cand devine spuma.
Se intinde o foaie subtire de aluat, peste care se pune crema de unt.Se ruleaza strans si se taie rulouri cam de 10 cm. Rulourile se aseaza intr-o cratita rotunda, unsa cu unt si se mai lasa sa creasca o ora, sau mai bine o ora jumatate.Se dau la cuptor la foc mic si, dupa ce se rumenesc se toarna peste ele restul de lapte, amestecat cu zaharul tos(100 gr) si parfumat cu zahar vanilat. Se dau din nou la cuptor pana cand laptele se ingheaga.
Merita incercat!
Si, pentru rontait alaturi de ceai sau cafea, facem: "Cioki S"
Albusul de la 4 oua se bate spuma tare si se adauga treptat 100 gr zahar.Dupa ce albusurile sunt bine batute(asta inseamna ca, intorcandul vasul cu gura-n jos, nu cad)se adauga celelalte componente, bine amestecate: o lingurita de cafea ness, o lingurita zahar vanilat,50 gr cacao. Obligatoriu, toate aceste componente se vor cerne deasupra albusurilor, printr-o sita fina si se amesteca usor cu albusurile.
Cu un aparat pentru ornat,avand la capat o forma in "S" se pune compozitia in tava pe hartie de copt. Se lasa cam 30 de minute in cuptorul preincalzit.
Mai mult de munca intr-adevar cu aceste prajituri, mai "manual" facute, dar bucuria rezultatului nu este de neglijat!
SARBATORI FERICITE!