duminică, 13 iunie 2010

INTAIA SEARA DE DRAGOSTE













Nu am idei multe! Putine si fixe!
Din saracia ideilor mele, una macar e bine stabilita:ziua de joi. Am observat eu, ca joia totdeauna imi merge bine. Daca celelalte zile ale saptamanii sunt relativ normale, joi trebuie sa am neaparat o surpriza placuta. Asa s-a intamplat si in prima zi de joi a cestei luni.
Dupa trei zile obositoare petrecute in minunata, aglomerata, prafuita, zgomotoasa noastra Capitala, eram invitata la Pitesti la o degustare de vin.
Sa ma duc? Sa nu ma duc? Chef nu prea aveam, dar nici nu face sa tratezi o invitatie "cu refuz"! Hai sa ma duc-zic. La o adica, fac dovada de prezenta si buna crestere si, sub un motiv oarecare(rog un prieten sa ma sune)ma retrag elegant dupa o jumatate de ora.
Dar, joia mea norocoasa vroia altceva!
Prima care mi-a cam taiat cheful de chiul a fost locatia: restaurantul "CASTEL". De la intrare, liniste, verdeata, bun gust, rafinament, "CASTELUL" sterge orice urma de oboseala sau nervozitate celui care-i trece poarta. Nu am timp sa-mi bucur indestul ochii cu frumusetea locului, ca dau si de ceilalti invitati. Schimbam saluturi, glume, bucuria revederii.
Mi-a luat-o tastatura inainte si nu am spus ca invitatia la degustare fusese facuta de CRAMELE OPRISOR si firma de distributie RIFCO.
Asa dara, dupa amabilitati, "introducing" si fotografii, trecem la degustarea propriu-zisa.
Daca pe GABRIEL CRISTEA, directorul reprezentant al cramelor OPRISOR il cunosteam si admiram de la prezentarile anterioare,in acea seara trebuia sa ascult prezentarea facuta de creatorul de vinuri al cramei, LIVIU GRIGORICA.
Imi si imaginam tipul gomos, care ne va privi de undeva din inaltimea superioritatii sale, pre noi astia care....
Aveam deja infipta-n minte imaginea "specialistului care vorbeste de te ameteste dar, de fapt, spune nimic folosind cuvinte "importante".(ca am vazut si de astia!!!)
Surpriza a fost totala! Departe, foarte departe de imaginatia mea! Aveam in fata un om indragostit de ce face, un artist care-si prezinta cu dragoste opera, reusind sa transmita si celorlalti sentimentele creatorului. Surpriza serii s-a numit gama SHERPIUM cu un CABERNET SAUVIGNON ALB. Nu ne prea intalnisem cu asa ceva ( cel putin eu, sigur nu). Neconventional este si ambalajul. Sticla seamana cu cea a unui parfum frantuzesc. Cutia din carton, este si ea deosebita.
In paranteza fie spus, acum, dupa ce am gustat, as spune ca sticla, pentru un parfum e prea mare. Dar pentru vin, prea mica!
Am sa incerc, desi nu stiu daca am sa reusesc sa definesc ce am simtit eu la intalnirea cu acest vin.
Vin destinat parca unei nopti de dragoste. Un vin ca un preludiu: romantic, soptit, tandru, misterios, cald, insinuant,muzical, mirosind parca a soc, a iubire, a curat si a inca ceva ce memoria mea nu mai tine minte. A ceva drag din tineretea mea de mult apusa!Un vin care iti aduce aminte de prima noapte de dragoste cu flori de cais la ferestre, indiferent de anotimp. Un vin in fata caruia te bucuri ca esti tanar. Sau, devi nostalgic la amintirea a ceea ce a fost! Si poate va mai fi!
Liviu Grigorica nu ne-mpunge cu observatii "specialiste" si tampit-docte. Ne lasa sa ne bucuram si el se bucura de bucuria noastra. Replicile, considerentele si intrebarile tasnesc spontan din sala.Fiecare dintre noi este curios si in acelasi timp bucuros ca insusi creatorul vinului raspunde fiecaruia si este interesat sincer de parerea fiecaruia.
Daca ar fi fost dupa mine (bine ca nu iau eu decizii!!!)nu as mai fi prezentat si altceva.
Dar, in aceeasi linie a serii, ne-a fost prezentata si gama EROTIKON.
Gama experiment, vinuri de autor in serie limitata, cele trei vinuri au ca etichete reproduceri dupa lucrarile pictorului CIPRIAN PALEOLOGU - arta erotica.
Minunile din sticle si spatele etichetelor se numesc CABERNET SAUVIGNON, MERLOT si SHIRAZ.
Eu atata pot sa spun:
"SHERPIUM" este preludiu a ceva ce inca nu e dar, care va deveni.
"EROTIKON" senzual, puternic si corpolent, este implinirea. Este certitudinea!
Asta a fost parerea mea ! Sa vina "specialistul" sa o demonteze! Daca poate!
Aaaa, dar nu v-am spus nimic despre rata cu portocale servita de gazde!!!
Spre rusinea mea, nu stiam ce mananc!
Am mai mancat rata cu portocale si nu mi-a spus nimic! Ba,....!
Ce felii de carne frageda, aromata,cu crusta cu un usor miros de fum, cu sosul ca o catifea dulce-amaruie-acrisoara! O minune alaturata vinului.
Cred ca e mai bine sa ma opresc aici.Desi as mai continua dar, nu vreau sa fiu acuzata de interese sau patetism.
Ramane sa va convingeti Dvs. de adevarul celor scrise de mine.
Nu va doresc "pofta buna"!
Va doresc numai sa va bucurati, cel putin la fel ca mine! Si, pentru a vedea cu cine aveti de a face, urmariti si fotografiile!