miercuri, 10 martie 2010

NOAPTEA TARZIU,DESPRE ENIRA SI FLAVONOIDE


Este destul de tarziu, noaptea e spre dimineata, dar paharul de vin rosu de langa mine si mailul primit de la un prieten m-au hotarat sa aman intalnirea cu perna si stirile Tv, pe care nu le-am urmarit deloc. Am pierdut ceva? Ma-ndoiesc!
Nu sunt o cunoscatoare in materie de vin. Nu sunt nici macar o consumatoare ocazionala.
Beau vin foarte rar, foarte putin, spre deloc.O sticla de vin alb,obligatoriu de calitate, imi ajunge cateva luni si asta daca-l folosesc si la sosul de friptura! De vin rosu macar.......
Dar zilele astea am avut ocazia sa-mi cam schimb parerea despre vin.
Am tot auzit in jurul meu -si sunt convinsa ca e adevarat- ca vinul, baut cu moderatie, este un adevarat medicament. M-am simtit totdeauna suficient de sanatoasa cat sa ocolesc medicamentele, chiar daca vin pe o cale atat de naturala.
Dar asa cum spuneam, zilele astea am avut ocazia sa gust un......ceva, ce eu una nu-l pot numi vin. Nici macar nu stiam ce beau: ce marca, ce an, ce productie. A fost surpriza totala. A fost, daca vreti transpus in alt registru, "dragoste la prima vedere"!
L-am vazut, l-am placut,ce ramane de facut?
Pai ce sa ramana? Ca in orice relatie de dragoste - prietenie,odata primul soc trecut, ramanea sa analizez ce dracu, doamne iarta-ma, a facut ca sa ma cucereasca "brusc, instantaneu si dintr-o data"?.Merita sau nu merita sa ne pierdem timpul impreuna? Va spun eu ca merita!
Eu zic ca merita si nu pierdem timpul.
Cum sa vorbesti de pierdere de timp cand duci la gura un pahar de vin rosu si prima data, inainte ca lichidul sa umezeasca buzele, nasul iti este lovit pur si simplu de un miros extraordinar de gradina de vara? Afara e frig, cu multe grade sub zero si cerul sub streasina, iar tu, cu ochii inchisi si nasul in pahar, ai impresia ca esti undeva..........cum sa va spun? Imaginati-va numai, cum miroase gradina de flori a unei case de la tara, dupa o zi de vara caniculara, mai spre seara, cand vipia soarelui a trecut, iar florile au fost stropite din belsug cu apa tanjita toata ziua! Gradina aceea cu flori mai mult salbatice sau plantate de bunici fara prea multa stiinta intr-ale horticulturii, dar cu un simt al culorii si aromelor extraordinar. Da, asa mirosea vinul din paharul meu: a vacanta de vara la bunici, a dupa amiaza calda de vara cu flori multe, proaspete, a soare, a bucurie.
Aproape ca as fi vrut sa raman numai cu aceasta amintire a vinului din pahar, fara sa-l si gust. Dar dupa bucuria olfactiva pe care mi-o oferise, merita sa-l sarut.
Am luat o gura de vin,convinsa fiind ca nu-mi poate spune mai mult gustativ decat olfactiv.
Ba, a putut!
O... ciocolata usoara, fluida, aromata cu un gust usor amarui dar cat sa nu deranjeze. Gust de flori.Un amestec de ciocolata cu flori. Evident, nu am mancat niciodata flori, dar daca as fi facut-o, presupun ca asta ar fi fost gustul lor. Gradina din memoria olfactiva, se lipise de cerul gurii si nu vroia sa mai plece. In cateva secunde, gradina amaruie din gura mea a devenit dulce. O catifea usor dulce, pe masura ce vinul se obisnuia cu mine si eu cu el. Si asta in cateva secunde. Senzatiile m-au traversat cat a tinut drumul vinului dintre buze si intunericul gatului. Odata inghitit vinul, in urma lui, gura mi-a ramas plina de aroma vlastarelor de pomi, primavara. N-o sa-mi spuneti nu vi s-a intamplat sa rontaiti niciodata, evident in gluma, o cracuta tanara de pom fructifer? Ca nu v-ati jucat niciodata cu o cracuta de mar inflorit si nu ati simtit mireasma de pom tanar! Cu siguranta ati facut-o, macar in copilaria de care acum nu vreti sa va mai aduceti aminte! Suntem oameni maturi si responsabili, nu-i asa? N-o sa traim din amintiri!
Ei bine, gustati vinul asta si veti vedea si simti cate amintiri aveti!
Dar luata de val nu v-am spus si despre ce vorbesc! V-am povestit despre "CABERNET BY ENIRA 2008" din gama de vinuri bulgaresti "ENIRA".
Despre celelalte, "Easy by ENIRA", "ENIRA 2006" "ENIRA REZERVA" am mai vorbit. Acest Cabernet este ultimul sosit pe lista si, ca cel mai mic prunc al unei familii, rasfatat.Dar pe buna dreptate!
Asa cum va spuneam, nu sunt o "specialista" in materie de vin! In paranteza fie spus,am ajuns sa uras termenul asta:specialist! Nu mai putem manca, nu mai putem bea nici apa, nu ne mai putem misca, nu mai putem respira, nu mai putem trai, pana nu vine "specialistul" sa-si dea cu presupusul: cum crede EL ca ar fi bine sa traiesc EU?! Dar asta e alta discutie.
Revenind.
Spuneam ca las pe seama specialistilor sa-si dea cu parerea ca ce si cum:cate puncte Parker, ce dezvolta, ce calitati chimice si senzoriale are. Stiu sigur ca-l vor cataloga in niste termeni de n-o sa-l mai recunosc.
Si, ca sa revin la mailul primit de la prietenul despre care pomeneam la inceput:era vorba de flavonoide, care se gasesc din belsug in fructe si legume, dar mai ales in vinul rosu. La ce sunt bune? incetinesc procesul de imbatranire,scad riscul de imbolnaviri cardio-vasculare, reduc pericolul colesterolului, ma rog, sunt un adevarat laborator care lucreaza pentru sanatatea noastra. Se pare ca practica a demonstrat acest lucru, luand ca exemplu francezii, mari consumatori de vin rosu. Ramanem cu picioarele pe pamant si nu luam in calcul si povestile cu vindecari miraculoase.
Atata ca exista cateva conditii ca acest vin rosu si flavonoidele lui sa-si faca efectul. Nu ai voie sa faci nici un fel de exces:un pahar pe zi este suficient. Unii spun chiar un paharel! Este deasemenea indicat , ca alimentatie, sa se consume multe legume si fructe iar la capitolul carne, preponderent, daca nu exclusiv, carne alba.
Si, foarte important, este ca acest consum zilnic, nu ocazional, sa inceapa din tinerete. Cate un paharel de vin rosu pe zi.
Asa ca noi, cei trecuti de o anumita varsta, geaba incercam medicamentul vin! Nu mai are efect farmaceutic!
Si, daca tot nu putem da timpul inapoi, macar de dragul unei clipe de relaxare, macar de dragul unui moment de "frumoasa-i viata" si , mai ales de dragul amintirilor nestiute, merita sa savuram un paharel de CABERNET BY ENIRA 2008!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu