luni, 7 martie 2011

"NIMIC DEOSEBIT"

Aşa mi-a răspuns Oliver Bauer cînd, ca tot scribăreţul , m-am înfipt cu întrebările. Aveam in pahar o licoare aurie si parfumată, cu bule de aer  mici şi jucăuşe. Şi vesel trebuia să fie vinul care sărbătorea 10 ani de la renaşterea viei de la Drăgăşani. Vesel, fin şi elegant ca şi stăpînii lui! Veselia lor mă contaminase şi pe mine ! 
Aşa că, nu am găsit întrebare mai inteligentă decît cea clasică, despre începuturile acestui vin . Norocul meu a fost Oliver care, a realizat că nu-mi prea găsesc cuvintele şi mi-a dat toate detaliile. Pentru că, vorbim de o "de două ori" noutate: primul vin spumant din podgoriile de la Drăgăşani şi primul vin spumant dintr-un soi pur: "Crîmposie".
Toată povestea a inceput in 2008. 
Crîmposia de la Ştirbey, deja nu mai are nevoie de nici o prezentare, deja este un nume bine cunoscut pe piaţă. Recolta anului 2008 fiind una bună, s-a hotărît ca aceasta ar putea deveni inceputul unei noi serii de vinuri Ştibey , de această dată, vinificate în clasicul stil champenoise. (că vorbim de un vin spumant, nu de un spumos, cu adaos de  bioxid de carbon). 
Aşa că, după prima fermentare naturala, s-a trecut la a doua, in sticle de 0,75l. unde vinul a stat liniştit 18 luni. Ei bine, după ce stătu el liniştit 15 luni, sticlele au fost puse in rafturi, inclinate cu capu-n jos şi, zilnic, trei luni de zile, au fost răsucite şi-nvîrtite, pînă cînd, toată drojdia li s-a oprit in gît! Au urmat degorjarea şi dozarea, fără adaos de zahăr. Şi, uite-aşa, aparent simplu, 5000 de sticle -ediţie limitată- contin acum un brut - natur care se remarca, in primul rînd zic eu, prin eleganţă:  prezentare, gust, aspect, totul îţi dă această impresie.
Nu mă pricep eu să vă povestesc despre aciditate, mineralitate, fructuozitate. Las pe cei care se pricep să vă povestească despre ele ! 
Eu atît pot spune:  este un spumant elegant, un vin care, la rîndul lui, reclamă eleganţă ! Cît ai fi de ....hai să zic, necunoscător, vinul ăsta îţi impune respect !
Oliver spunea că păstrează o cantitate din vin, pe care vrea să o să vadă cum evoluează in timp, deşi, este mai mult ca sigur că, va avea o marjă de învechire mare.
Uite-aşa, un neamţ cu ochi blînzi şi figură ghiduşă dar, pe care îl simţi neamţ pînă-n vîrful unghiilor (prin meticulozitate, atenţie la detaliu), a reuşit să aducă un soi pur românesc pe masa rezervată soiurilor de renume, dar străine. Un neamţ care povesteşte relaxat despre naşterea unei premiere naţionale şi, din cuvintele căruia nu ai ghici niciodată efortul, grijile, emoţiile celor trei ani, pînă cînd acest vin a ajuns vedeta .
Eu, ca o necunoscătoare întreb: nu  s-ar putea ca acest vin să intre în acea categorie GENIUS LOCCI? La cît mă pricep eu, zic ar merita! (Dacă am spus vreo prostie, nu mi-o luaţi in nume de rău!!!)
Dar tot eu spun, şi nu numai eu: Crîmpoşia de Drăgaşani este deja in clasa vinurilor de TOP!
 Acum, plusului pe care îl avea deja, i s-a mai adăugat unul !
La mai mare şi, peste....10 ani să bem sănătoşi şi veseli  o sticlă de SPUMANT ŞTIRBEY din recolta anului 2008 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu