joi, 11 februarie 2010

DIN MUSCEL,CU DRAGOSTE !



Seara de iarna,cu zapada proaspat cazuta, in decorul unui colt de Muscel.
Un grup de prieteni ai vinului, si cand spun prieteni ma refer la cei care stiu ce este vinul bun si cum trebuie apreciat, sunt gata sa primeasca darul oferit de dealurile insorite ale Bulgariei. Un vin cu nume de printesa traca; ENIRA.
Am ales pentru aceasta seara de iarna o pensiune de munte cu un nume parca predestinat: "FLOAREA DE COLT" din comuna Dragoslavele.
Si iat-o pe printesa "ENIRA", venind parca din istorie sa-si culeaga "FLOAREA DE COLT" de pe plaiurile natale.La intalnirea cu printesa iau parte numai cavaleri care stiu a se purta cu nobila si rasfatata musafira.
Pentru ca, desi inca nou pe piata romaneaasca, vinul de la Bessa Valley din Bulgaria a cucerit deja un binemeritat loc in randul iubitorilor de vin inalt calitativ.
Poveste, poveste, dar sa revenim in actualitate.
Gazda deosebit de primitoare, pensiunea "Floarea de colt" din Dragoslavele a dat inca o data masura renumelui de care se bucura. Cei prezenti au putut aprecia vinul, alaturi de minunatele preparate culinare cu care amfitrionul ne-a rasfatat.
Si acesta nu este singurul motiv de lauda.
Vinul "ENIRA" in cele 5 game prezentate s-a bucurat de compaia preparatelor traditionale si impreuna au demonstrat ca desi este vorba de un vin bulgaresc, acesta se poate adapta cu succes la bucataria traditional romaneasca.
Dar, pe rand!
Primul vin prezentat a fost "EASY by ENIRA" . Si pentru ca-ti trebuie ceva curaj sa intri primul in lupta, a fost ajutat de o gama de branzeturi traditionale. Un Merlot excelent, de cursa lunga, numai bun pentru mesele usoare. Un vin sprintar, usor, mai degraba un vin de vara. Desi un vin rosu, ia incercati-l dumneavoastra cu o pulpa de pui,cu un gratar, cu un peste picant, cu o salata sau branzeturi! Si pe urma, stam de vorba!
Daca tot am terminat cu antreurile , a trecem la felurile de baza. Si ce mananca traditional romanul iarna ca fel de baza? Din mosi-stramosi iarna romanului s-a sprijinit pe porc. De la Craciun pana in postul Pastelui, carnea de porc nu lipseste de pe masa, indiferent de recomandarile dieteticienilor.
Ei, la preparatele neaose, bulgarescul "ENIRA 2006" se potriveste ca o manusa. Un cupaj de Merlot 70%, Cabernet Sauvignon 10% Petit Verdot10% si Sirah10%. Cu paharele in mana si farfuriile cu ce mai ramamsese prin ele, mai toti erau convinsi ca acesta trebuie sa fie "la creme de la creme". Un vin care-ti infloreste cerul gurii si-ti unge gatul, dar care seamana cu un scripete: cu el cobori mancarea in stomac, dar tot el este cel care iti cere inca o imbucatura. Asta pentru cei care stiu sa-l aprecieze si sa-l bea. Daca nu-l tratezi cu respectul cuvenit , sigur te tranteste si-l admiri de sub masa. Asta daca, de acolo, mai poti adimra ceva, in general.
Infloresc zambete, limbile se dezleaga, privirile devin din ce in ce mai binevoitoare, replicile zboara de la masa la masa. Bun vin !Un vin de seara de iarna!
Nu apuca sa se minuneze indeajuns mesenii, ca intra in arena o eleganta sticla neagra cu inscriptionari albe si rosi: maria sa "ENIRA REZERVA 2006"Aaa, nu se poate! Poate exista ceva peste ENIRA 2006? Da, REZERVA 2006.
Eu, ca o mai necunoscatoare in materie, cam atat pot spune: este vinul care semneaza contractele. Cei care sunt mai obisnuiti cu asa ceva l-au descris ca pe un vin pe care sa-l bei seara, dupa masa, un vin de discutii, un vin pe care nu ai voie sa-l bei suparat.
Si ca sa nu fie motiv de suparare si tot buchetul lui sa iasa la lumina din intunericul sticlei, trebuie lasat la asezat(decantat) cam o jumatate de ora inaite. Taman bine cat sa se termine de dichisit niste papanasi cu smantana si dulceata de afine.
A, gata zici, peste asa ceva nu mai poate exista nimic. Si cand spun niumic, nimic este!
As!
Asa, ca pretuire a celor care au slavit calitatile licorii, vine un SIRAH care pune capac la tot, dar il pune numai asa pe jumatate, cat sa mai faca loc si fratelui BV.
O zei ! Olimpul nu a gustat asa ceva! Mai bine! Macar nu stie ce a pierdut!
Uitate sunt grijile, uitate sunt dietele si perioada de tranzitie, uitata ziua obositoare si ziua urmatoare care nu se stie ce aduce! Exista numai prieteni, zambete, calm, cald si bucurie.
MULTUMIM "ENIRA", MULTUMIM "FLOAREA DE COLT"
(sau invers)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu