sâmbătă, 13 februarie 2010

MAI MANCAM?


Sau mai bine, nu! Ca ti se face frica sa te mai atingi de ceva dupa ce citesti sfaturile specialistilor! Nu mai mancam, pastem! Citind niste astfel de sfaturi, mi-am adus aminte de o discutie pe teme de vin cu unul din participantii la o degustare. Firesc, discutia a alunecat de la vin, la mancare si la eforturile care se depun pentru schimbarea obiceiurilor alimentare la romani. Chestie care, mie personal, mi se pare o aberatie. Vorba amicului meu care, poate, nu se va supara ca-l citez: "bunicul meu are 80 de ani. Nu stie ce e aia dieta alimentara, nu stie cum se potrivesc vinurile la mancare, mancarea lui de baza este si acum slana si degusta cu mare bucurie palinca, asa din zori, in loc de spalat pe dinti. Asta nu-l impiedica sa urce muntele ca acum 40 de ani"
Cand vine specialistul si spune ca nici ciorba nu trebuia mancata in fiecare zi, imi pun niste intrebari.
Cand acelasi specialist vine si spune ca in supa nu e bine sa punem galuste sau taitei, deja incep sa ma incrunt, iar cand glasuieste din tastatura ca friptura e otrava curata,deja consier ca a depasit niste limite.
Romanul a stiut totdeauna ce si cum sa manance. A stiut totdeauna ce sa ia din bucataria internationala si sa adapteze la specificul national. N-or sa ma convinga 100 de specialisti ca ciorba facuta asa cum o fac eu, asa cum o faceau mama si bunica mea este toxica si ca trebuie sa mananc o spalatura de vase in care plutesc doua bucatele de morcov, o fasiuta de cartof,si eventual doua fire de ceapa. Asta este, dupa parerea specialistului, mancare sanatoasa. Zamarca aia in care alerg cu lingura dupa o bucatica de morcov si-mi cad ochii in farfurie incercand sa gasesc niste urme de gust.
Ca sa nu fiu luata de retrograda, oi zice, mai de mila mai de sila, ca o fi buna si chestia asta. (Ca ciorba nu-i pot spune). Dar o fi buna pentru ai de nu se misca din masina, pentru ai de stau toata ziua cu ochii in televizor, ca alta ocupatie nu au, sau pentru ai care, de atata stat au ajuns sa nu-si mai incapa in piele (la propriu)sau, Doamne fereste, chiar sufera de o boala care impune un anumit regim.
Dar pentru un om activ, pentru un om care efectiv munceste si alearga sau depune efort intelectual,.... sa ma scuze specialistii. Vorba lui Tudor Musatescu: "A se zlabi"
Mai in gluma mai in serios, am remarcat de altfel ca, specialistii astia care vin pe la TV sa ne invete ce sa punem in lingura sau cum sa tinem furculita, sunt destul de ....rubiconzi, lucru care ma face sa cred ca:
1. Ori nu respecta nicio dieta si sunt niste sedentari,
2. ori respecta dietele pe care le sustin si atunci rezultatul este invers celui scontat.
Si asa, in ciuda specialistilor, am sa public reteta de ciorba de care copiii mei, oameni in toata firea, sunt indragostiti, fara sa stie ca este traditionala ciorba taraneasca de carne.
Asa ca incercati si Dvs aceasta reteta si mai vorbim.
1 kg de carne de vita cu os, se spala, se portioneaza si se arunca intr-o oala cu apa fierbinte. Daca procedati asa, carnea capata imediat o crusta care impiedica sucul bun al carii sa se imprastie in apa. Dupa ce se ia spuma, si a fiert cam un sfert de ora, se pune ceapa taiata solzisori sau maruntita. Si se fierbe in continuare. Ca sa nu stam cu mainile in san pana clocoteste, curatam si taiem cuburi, vreo doi morcovi, o radacina de patrunjel, una de pastarnac, o jumatate de telina si ce legume mai gasim prin cosul din camara si mai spalam si o cescuta mica de orez.Cand consideram ca deja carnea e pe jumatate fiarta, aruncam toate legumele si orezul in oala si le lasam sa fiarba pana cand legumele sunt moi si orezul a inflorit. Atunci si numai atunci, ii punem 1 l de bors, fiert in prealabil sau, acum ca-i iarna, incercati cu zeama de varza (dupa gust) Lasati-o sa mai dea un clocot, doua dar, nu luati oala de pe foc pana ce nu veti fi aruncat in ea si o mana generoasa de leustean tocat marunt. Si sa va mai spun un secret. Dupa ce ati pus leusteanul,luati oala de pe foc puneti un capac. Peste oala si capac puneti un servet curat si dati la rece. Acum iarna, pe balcon, sau vara , bagati oala in chiuveta cu apa rece.Cam douazeci de minute.Pe urma o puteti pune in frigider.
Sa-mi spuna mie cineva ce are rau ciorba asta?
Rau nu stiu ce este, dar am amici care spun ca:"ciorba asta te scoala si din morti" N-am incercat, dar celor cu drag de viata le doresc POFTA BUNA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu