joi, 18 martie 2010

ICE WINENu-l cautati in magazine, ca nu-l gasiti! Se spune despre el ca e un vin mai mult de "fitze"
Suna cel putin ciudat aceasta denumire, pentru noi, astia mai profani in materie!
Cu riscul de a ma repeta, sustin ca nu sunt o cunoscatoare in domeniul mult prea vast al vinului. Asta nu ma impiedica sa incerc sa aflu cat mai mult despre licoarea zeilor si, daca tot am posibilitatea sa ma informez corect, o fac cu ajutorul unor persoanede calitate.
Mai zilele trecute, imi sari in atentie acest "Ice Wine". Ce este si cam ce ar trebui sa-mi spuna ciudatenia?
Norocul face ca printre cunoscutii mei, sa se numere si Dr. ing. in viticultura Catalin Galan. Drept care pe el pica ponosul sa lamureasca o.....hai sa zicem neofita.
Povestea acestui vin incepe in Canada. Asta-i tara lui de bastina.
Si se face din struguri peste care s-a asternut un strat serios de zapada. Cand vierii nostri se pregatesc de iernat, ai lor se pegatesc de cules.
Strugurii, odata culesi, urmeaza acelasi procedeu al oricarui vin., dar avand in vedere cantitatea mica de struguri, putem vorbi mai mult de un vin artizanal. Ceea ce si este. Un vin dulce, de servit la desert, in sticle care nu depasesc 330 - 375 ml., dar care costa cat.....
Lasati !
Asa , pentru urechile mele, Catalin mi-a soptit ca suma este cam de 100$ sticla. Adica sticluta !
Acum, ma bag in seama si intreb ca sarita din baie:cam ce gst poate avea vinul asta? Ca, daca a cazut zapada, strugurii aia sunt cam stafiditi deja! Plus apa din zapada care oricum trece prin coaja bobului! Cam multa apa!Din informatiile mele nu depaseste o cantitate de 12% alcool.Cred si eu! Cu atata apa...
Dar daca specialistii il apreciaza, nu am sa fiu eu Gica-mpotriva!
La ce ar merge vinul asta? Pai asa cum am spus, la deserturi:ciocolata, prajituri cu ciocolata,deserturi din fructe,prajituri cu nuci si caramel, torturi si produse de patiserie si, nu putea sa lipseasca, frantuzeasca branza cu mucegai.
Asa cum am spus, eu nu am baut asa ceva! Dar daca Dvs. ati facut cunostinta cu el, spuneti-mi si mie ce impresie v-a facut?
Asa pentru cultura mea generala!
Multumesc anticipat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu