miercuri, 31 martie 2010

IN VINO, VERITAS !


Da, corect! In vin este adevar, dar pentru asta cred ca trebuie sa bei un vin adevarat.
Nu am sa ma lansez in consideratii despre soiuri de vinuri si aprecieri mai mult sau mai putin favorabile, dar e bine sa stim totusi CE si CUM bem.
Acum, de Sarbatori cel putin, goana prin magazinele alimentare, fie ele Super sau Hiper Marketuri, este o adevarata piatra de incercare a nervilor. Asa ca, de regula, luam ce gasim in raft, daca se poate si cu bani mai putini si, se cheama ca ne-am facut datoria fata de masa "plina de bucate". In paranteza fie spus, urasc expresia asta!
Si, daca la alegerea vinului, fiecare e liber sa bea ce vrea, (cel mai bun vin este cel care-mi place!), e bine sa cunoasteti totusi cateva reguli privind consumul vinului. Sfaturile nu-mi apartin ci sunt date de Dr. Ing. Ec. Ion Pusca specialist in vinologie.
SCOATEREA DOPULUI
Se detaseaza capul capsulei inainte de scoaterea dopului si se strerge cu un prosop curat gatul exterior al sticlei.Dopul se scoate cu calm fara sa se agite sticla.Inainte de a fi turnat in pahare, este bine ca dopul sa fie mirosit, aceasta fiind una din primele teste care arata daca vinul nu are ceva probleme. Se toarna apoi putin vin in pahar si se degusta.Daca, olfactiv sau gustativ, apare ceva ciudat, e bine sa renuntati.
Daca vinul are depuneri, sticla trebuie manipulata cu grija pentru a nu se deranja depozitul format.
PREGATIREA PAHARELOR
E bine ca paharele sa fie transparente sa se poata analiza limpezimea si culoarea vinului. Paharele trebuie sa fie mai stramte la gura si mai largi la baza pentru a se putea aprecia corect buchetul vinului.Inainte de folosire, asigurati-va ca paharele au un miros neutru pentru a nu influenta aroma vinului.
PASTRAREA STICLELOR DE VIN
Asta chiar este o problema foarte importanta. De regula, luam vinul de pe raft si ne miram ca nu are calitatile dorite.
Nici nu are cum! Sticlele de vin se tin obligatoriu culcate.
Locul unde se pastreaza sticlele trebuie sa fie sanatos, aerat si usor umed. Sticlele trebuie tinute la adapost de lumina, caldura si trepidatii, la o temperatura constanta de 10-12gr. Ati intalnit in magazine asa ceva?
Ca sa fiti siguri ca, ceea ce cumparati si beti, este cel putin corect , daca nu foarte bun, e bine sa cumparati vinul din magazinele de specialitate.
Vi s-a intamplat sigur si Dvs. sa gasiti in magazine alimentare Super si Hiper de care vorbeam la inceput, vinuri considerate foarte bune. Pana sa cumparati, eu una v-as sfatui sa va mai ganditi!
Dar, asa cum mai spuneam, fiecare cu gustul lui.
In acelasi timp, as spune totusi ca "PRETENTIILE CARACTERIZEAZA OMUL".
Voia si alegerea DVS!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu