duminică, 28 martie 2010

PRAJITURA FIARTA IN LAPTE


A inceput isteria televizoristica apropo de "bucatele de Pasti", combinata cu "ce pune romanul pe masa de Pasti?", la care se adauga "magazinele sunt pline de alimente de import" si se termina, inevitabil, cu apeluri la cumpatare si numerele de telefon de la "Salvare".
Si, intr-adevar, daca privesti imaginile, ai impresia ca fiecare persoana va manca, in doua zile, cel putin pentru o luna.
Dar, vin Sarbatorile si se recomnda sa ne avem ca fratii!
Asa ca, las la o parte comentariile si "va fericesc" cu doua retete; una de la Varadia de Mures, gasita intr-o jerpelitura de carte de bucate mai batrana ca mine si, o reteta ungureasca, la fel de.........
Prajitura fiarta in lapte.
O prajitura ca o alternativa la clasicul cozonac, mult mai usor de facut, foarte buna si, de ce nu, foarte interesanta.
500gr faina, 6 galbenusuri,300 ml lapte, 30 gr drojdie, 100 gr zahar tos,150 gr zahar pudra,150 gr unt, zahar vanilat, sare.
Faina se bate cu galbenusurile si jumatate din cantitatea de lapte in care s-a dizolvat drojdia lichefiata cu o lingura de zahar.Totul se bate cu o lingura de lemn pana cand aluatul se desprinde usor de pe lingura.Se lasa o ora sa se odihneasca.
Untul se bate cu zaharul pudra pana cand devine spuma.
Se intinde o foaie subtire de aluat, peste care se pune crema de unt.Se ruleaza strans si se taie rulouri cam de 10 cm. Rulourile se aseaza intr-o cratita rotunda, unsa cu unt si se mai lasa sa creasca o ora, sau mai bine o ora jumatate.Se dau la cuptor la foc mic si, dupa ce se rumenesc se toarna peste ele restul de lapte, amestecat cu zaharul tos(100 gr) si parfumat cu zahar vanilat. Se dau din nou la cuptor pana cand laptele se ingheaga.
Merita incercat!
Si, pentru rontait alaturi de ceai sau cafea, facem: "Cioki S"
Albusul de la 4 oua se bate spuma tare si se adauga treptat 100 gr zahar.Dupa ce albusurile sunt bine batute(asta inseamna ca, intorcandul vasul cu gura-n jos, nu cad)se adauga celelalte componente, bine amestecate: o lingurita de cafea ness, o lingurita zahar vanilat,50 gr cacao. Obligatoriu, toate aceste componente se vor cerne deasupra albusurilor, printr-o sita fina si se amesteca usor cu albusurile.
Cu un aparat pentru ornat,avand la capat o forma in "S" se pune compozitia in tava pe hartie de copt. Se lasa cam 30 de minute in cuptorul preincalzit.
Mai mult de munca intr-adevar cu aceste prajituri, mai "manual" facute, dar bucuria rezultatului nu este de neglijat!
SARBATORI FERICITE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu