sâmbătă, 2 octombrie 2010

ANOTIMPURI, OPRISOR, PISICA NEAGRA si BERINGER

Cam ce legatura poate fi intre cele patru cuvinte?Anotimpuri, Oprisor, Pisica Neagra si Beringer! Initial, s-ar crede, nici un fel de legatura !  Si totusi, o puternica legatura s-a stabilit, mai serile trecute cand, am fost invitata la o degustare organizata de "Cramele Oprisor" la Lounge "Pisica Neagra" din Pitesti.
De ce i-o fi zicand "Pisica Neagra" nu am inteles!?  Orice te poate astepta acolo, in afara de ghinion, sau ceasuri rele, sau necaz ! Ba, "au contraire". O atmosfera extraordinara, de "casa mare", de respect, de relaxare, de grija pentru amanunt dusa pana la pedanterie! Ceva , cum sa va explic, ceva "cald" ca si cum ai merge acasa la tine, unde stii ca toate sunt frumoase si la locul lor! 
Nu cunosteam localul dar, avand in vedere ca mergeam "pe mana" lui Catalin Rizea, ma asteptam sa intru intr-un local de "erste classe". Cand am vazut unde ajunsesem am realizat ca nu eram intr-un "erste classe"! Eram intr-un "Premium", daca-mi este permis sa fac o asa aociatie de cuvinte. Despre gazde, ce sa va povestesc? Daca intri in local, iti dai imediat seama cam cu ce gen de oameni ai de a face. Aceeasi atentie pentru fiecare invitat si , daca vreti,  sentimentul ca ii cunosti de foarte multa vreme! Desi i-ai vazut prima data! In peisajul in care aroganta, fitzele  si "stii ba, cine-s io?" au devenit obisnuinte, se face nota aparte.
Ce m-a impresionat in mod special,  a fost grija pentru educatia celor care intra aici. Pentru ca, efectiv, prin ambientul creat, se face educatie! Si nu spun vorba mare! De la muzica in surdina dar de excelenta calitate, la prezenta personalului de deservire si pana la ultimul amanunt, totul respira bun gustul cu care trebuie sa ne obisnuim si sa invatam sa-l respectam! Fara intentia de a carcoti, dar am vazut restaurante de "fitze" in Bucuresti, restaurante care nu sunt nici la degetul mic al acestui Lounge din Pitesti.
Se spune ca, "cine se-aseamana" se aduna". De aceea  vorbeam si de "mana" pe care m-am lasat ! Daca as continua cu elogiul localului, mai mult ca sigur ca as fi banuita de interese publicitare. Asa ca, las tot imaginile sa vorbeasca. 
Si eu voi vorbi despre prezentarea-degustarea de vin la care am fost invitata.
Despre anotimpuri si vin.
Si, ca totdeauna, vorbesc din punctul de vedere al omului care nu este dr.ing.specialist si alte asemenea importante pregatiri in materie de vin.
Vorbesc si eu (scriu) ca cel care a avut ocazia sa se intalneasca intr-o seara cu vinul si, caruia, s-ar putea sa-i placa sau nu,ce are in pahar. Parerile sunt absolut subiective.
Sa incep, ca si organizatorii serii respective, cu vinurile Cramei Oprisor: CALOIANUL si RUSALCA ALBA. Un Sauvignon Blanc si un cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris si Riesling. Nu am sa ma opresc asupra lor foarte mult. Le cunosteam din vara, de cand le degustasem la Campulung ! Vinuri de vara, vinuri din soare, vinuri care sa insoteasca pranzurile din curte, vinuri pe care sa le tii la gheata si sa le  ai la-ndemana cand te toropeste arsita.
Dar dupa ele, a urmat tot un Sauvignon Blanc de la BERINGER NAPA VALLEY! Pentru mine a fost o surpriza! M-a aruncat din plina vara, in plina iarna ! 
Era un Sauvignon Blanc Fumee! 
Gabriel Cristea, reprezentantul Cramelor Oprisor,  care stie foarte bine ce vorbeste si despre ce vorbeste, explica de ce "fumee" si care sunt caracteristicile acestui vin.
Paranteza.Gabi spune ca, fiecare om este liber sa analizeze vinul pe baza datelor olfactive si gustative pe care le are. Ca, 'geaba vine specialistu' si zice ca are gust de ....fructul pasiunii sa spunem, daca eu nu am gustat niciodata asa ceva. El, Gabi, da niste repere lasand, mai apoi, pe fiecare sa-si "citeasca" vinul. Am inchis paranteza.
Revenind la Sauvignonul Blanc de la Napa Valley.
Cu un puternic miros de afumat (de unde si denumirea) acest Sauvignon de culoarea Soarelui , are mirosul si gustul iernii. Imposibil sa nu fi fost, macar o data in viata, in situatia de a aduce intr-o iarna, dintr-o curte, un brat de lemne pentru foc. Mirosul de proaspat afumat al lemnului de foc iti inunda in acel moment si nasul si gatul! Asa mirosea si vinul asta. Asa era si gustul care persista: de lemn  adus din gerul iernii si sacrificat focului.
Din plina iarna am fost aruncati iar in vara cu un vin plin de gustul  si culorea mierii : Un Chardonnay tot din NAPA VALLEY de la Cramele BERINGER.. Un vin corpolent, uleios, mai "greu" mai onctuos, daca vreti.
Din vara am trecut in toamna cu un Cabernet Sauvignon de la CRAMELE OPRISOR. Un vin cu un gust de dupa amiaza de toamna tarzie, cu gust de rugi de mure, ciocolata, lemn proaspat, un vin cu gust de toamna si amintire de vara. Ca sa ramanem pe gustul toamnei, am degustat si EROTIKONUL  acelorasi Crame Oprisor. Gustul persistent de cirese amare, culoarea si mirosul lui, mie personal imi dau tot impresia de toamna!
Dar, brusc, din toamna sarim in primavara cu ZINFANDEL de la CLEAR LAKE ! Nume vesel, vin vesel, vin care mie mi s-a parut destul de.....festiv.! Are si o culoare interesanta: un rosu usor violet, transparent! L-as bea la Paste, cand primavara nu a venit de tot, cand mielul e mic si tot meniul mesei de sarbatoare e tanar si fraged !
Si, daca tot am baut Cabernet Sauvignon de la OPRISOR , a fost sa fie sa incercam si unul de la BERINGER de la KNIGHT VALLEY . Oooooo ! Violet de noapte si gust greu ca pacatul faptuit de buna voie ! Arome grele de ciocolata amaruie, fructe dogorit-coapte ! Daca ar trebui sa-l asemui si pe el cu un anotimp, as zice ca vinul asta e ca o noapte torida de vara.
Dar daca aveam impresia ca peste el nu mai poate fi nimic, cand am gustat un Cabernet Sauvignon "BERINGER PRIVATE RESERVE" a fost ...ce sa va spun? Imaginati-va ca aveti in gura o capsula cu o mie de arome  de fructe, flori, lemn, ciocolata, vanilie, cafea chiar si, brusc acea capsula explodeaza !  Ca simturile trec vartej prin toate cele patru anotimpuri. Mai mult nu pot sa spun! E teribil !
Mai necunoscatoare de felul meu, ma intreb daca poate exista ceva peste acest vin !
Dar, cu riscul de a ma repeta, spun ca nu sunt o cunoscatoare si oricum parerile sunt absolut subiective !
 Atata ca, la degustarea respectiva, nu am fost singura prezenta! 
Invitatii serii stiau foarte bine ce este vinul si, daca in materie de senzori olfactivi si gustativi, coordonatele sunt subiective, in materie de aprecieri, parerile au fost unanime : seara si vinuri cu adevarat exceptionale!
Nu spun mai mult !!!
Las fotografiile sa "vorbeasca"! Poate au mai multa putere de convingere decat mine!
Si, daca nu am reusit nici eu, nici ele sa va convingem, nu aveti decat sa va convingeti singuri!
Succes!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu