luni, 13 iunie 2011

SÎMBĂTA , PRIMA PE DREAPTA .....

Vorbesc serios ! 
Prima pensiune cum intri în Sîmbăta, pe dreapta, se numeşte PENSIUNEA EMMA. Cu doi M. 
Cum ajungi acolo? Simplu: ca orice om civilizat şi ocupat, cauţi pe internet şi pe urmă iţi faci o rezervare telefonică. Ai auzit de Sîmbăta, ai azit ce minunat e acolo, ce peisaje extraordinare,ce oameni primitori şi, dacă nici acolo turismul nu e la el acasă, atunci unde e?
Repet: cauţi pe internet, îţi convine preţul, îţi convin condiţiile, îţi plac fotografiile, camerele arată foarte bine, serviciile sunt de top. Cu mirarea unei asemenea găselniţe, pui mîna pe telefon repede-repede, să faci rezervarea, să nu ţi-o ia cineva pe dinainte ! Să nu ratezi asemenea ocaziune !
La telefon, o voce amabilă te asigură că eşti cel mai bine primit, că tu lipseai acolo, că, vorba otv-istilor "nici nu ştiţi ce pierdeţi"!
Pe urmă, aştepţi nerăbdător sfîrşitul de săptămînă să incarci bagajul în maşină şi să dai fuguţa la colţul tău de rai rezervat on line şi telefonic. Dar, povestea ta frumoasă se cam sfîrşeşte la porţile raiului, inainte de a începe!
De cum ai păşit pragul pensiunii,cu bagajul tîrîş şi dornic să te vezi in camera rezervată on line şi telefonic, după un drum de cîteva ore bune, in locul amabilităţilor , te întîmpină patroana care te anunţă sec. De fapt, nu te anunţă nimic. Pur şi simplu te trezeşti cu altă repartiţie de camere. De la camera 4 să spunem, te trezeşti aruncat la 116. De ce? Pentru că trebuie să vină un grup, care ocupă toate celelalte camere. 
-"Dar ştiţi, noi suntem cu rezervarea...."
-"Şi? care-i problema? dacă vă convine bine, dacă nu..... asta-i situaţia" ! 
-"Bine", zici, cu gîndul că poate dracul nu-i chiar atît de negru. De fapt, tot o cameră este şi am venit să mă plimb, nu să stau intre patru pereţi. Asta o pot face şi acasă. Şi, mai ieftin. 
Cîrcotaşa din mine intreabă: nu era mai bine şi mai elegant ca, cei de la pensiune sa dea un telefon sau un mail, cu cîteva zile înainte şi, să se anunţe că au intervenit nişte schimbări vis-a-vis de rezervarea camerelor? Întreb şi eu !
Dai să te speli, că vii de pe drum. 
Ce să faci? Să te speli? Păi, nu te-ai spălat acasă? Dacă nu ai făcut-o...naşpa! Ai o problemă! Mare! La pensiune, nu e nici apă caldă dar, nici rece. După discuţii pe care ai vrea să le uiţi cît mai repede, de bine de rău, ţîrîie nişte apă rece. Murdară, că au fost inundaţii şi ştiţi... (Iar imi aduc aminte de telefonul elegant...)
-"Dar ştiţi, ar mai fi o problema: W.C-ul, buda , toaleta sau cum vreţi să-i spuneţi, îl putem folosi? Că, ni se întîmplă să mai avem nevoie de el! Ştim că cerem cam mult, că aici cade, ecologic, pădurea pe noi dar, aşa ne-am obişnuit acasă. Să-l folosim şi pe ăsta!"
-"Da, nici o problemă! Îl puteţi folosi! Vă dăm găleata de gunoi să turnaţi apă in W.C, după ce-l folositi" ! 
Treci, prin gînd evident, că eşti om civilizat, toată organigrama raiului, enumeri lipsit de cuviinţă toate sărbătorile religioase, ieşi afară, vrei să te convingi cumva că, asta este pensiunea care te aştepta cu braţele deschise şi cu promisiunea unei cazări şi servicii de top ! 
Asta-i ! 
Ei, n-o să te impiedici acum in amănunte, legate de exemplu de curătenia mai mult decît precară din baie sau camere! Se-ntîmplă şi la case mai mari - îţi spui încercînd o palidă consolare .
Depăşeşti elegant momentul, că aşa te-au învăţat părinţii, să nu cauţi nod in papură la orice pas!
Îţi zici, c-o fi femeia intr-o zi mai albastră şi nu are chef de musafiri acum. Treacă"! 
-Hai la masă ! 
-Ce mîncaţi? 
-Păi, ce ne daţi? 
-Nu vă putem oferi decît o ciorbă de zarzavat,o ciorbă de carne şi restul totul la gratar.
-Adică? 
-Adică, piept de pui la grătar, ceafă de porc la grătar şi şnitel.
Încep să te lase nervii şi, mustăcind a rîs, îţi vine să comanzi un şniţel la grătar! Măcar aşa, de-al dracu', de-o curiozitate ! 
Comanzi carne cu cartofi, că oricum , indiferent ce ai vrea, tot aici ajungi şi, ai surpriza să constati că ai mîncat ca la restaurant de Dorobanţi. Cel puţin, judecînd după preţ:5.50 lei o friptură /100gr., 5.50 lei o porţie de piureu de cartofi! O porţie de piureu, a ajuns să coste cît două kg de cartofi! Foame mare!
Obligatoriu este să plăteşti tot ce ai consumat, dar evident, nu e obligatoriu să consumi tot ce ai plătit! 
Ca să-ţi mai treacă foamea şi să mai uiţi de cele supărări, te uiţi in MENIU, asta după ce ai cerut insistent să-ţi fie adus. 
Mai bine te abţineai! 
Că, ţi-ai asigurat si altă pricină de supărare: intre preţul pe care l-ai plătit şi cel de pe lista de meniu e diferenţă de cel puţin 1 leu. În plus pe nota ta! Piureul de cartofi era 4.50 lei pentru cine-ntrebă, (in meniu), şi 5.50 pentru cine cumpără!
Aaaaa! Pînă aici ! 
Refuzi să mai alegi ceva din stufosul meniu din cartofi si carne al pensiunii şi te hrăneşti cu leguma cu care ai venit de acasă!
Dar, şi aici e o problemă ! Nu ai voie să-ţi serveşti mîncarea in spendidul foişor ! 
Vrei să-ţi găteşti tu mîncarea? Foarte bine! O mănînci, în picioare, in ploaie, la grătar! Cu o mînă ţii umbrela, cu cealaltă răsuceşti frigăruile şi, vorba cuiva, cu alta iţi ştergi lacrimile de rîs-plîns!  Foişorul este doar pentru cei care savurează ciorba de legume sau ceafa de porc din dotarea pensiunii! Sau, şniţelul la grătar!
Ei, dar tinereţea, a toate învingătoare şi clipele de relaxare rezervate on line şi telefonic pe care le aşteptai de atîta vreme , te fac să treci şi peste aceste mici amănunte, care nu-i aşa, nu trebuie să influenţeze părerea despre turismul cu rezervare on line si telefonic, mult propăvăduit la noi !
Pentru că tot ai avut inspiraţia să vii cu leguma-n traistă şi să completezi restul la un alt restaurant, ceri pe bună dreptate, să ţi se returneze banii de masă, deja plătiţi . 
Ooo! Sfîntă candoare! Numai cei foarte tineri mai pot avea atîta rezervă de candoare! 
Din înălţimea statutului de patro(a)n(ă) care-i pe moşia lui şi se ştie stăpîn, ţi se răspunde: "vedeti că vi i-am pus acolo"! 
Aha! Bine că ştii măcar de unde să-i iei!
Evident, nu-şi pierde nimeni preţiosul timp cu scuze, cu regrete pentru eventualele neînţelegeri, cu regrete pentru dezamăgirile provocate, cu explicaţii ! 
Banii pentru cazare fuseseră achitaţi, de mîncat, s-a mîncat din traistă,  foişorul nu a fost deranjat, că trebuie să dea bine-n fotografii, aşa că ce rost mai aveau farfastlîcurile !
Dar,au şi ei dreptatea lor!
Dacă nu stiu cum să-ţi spună : "Bine aţi venit", de unde să ştie să-ţi ureze "Drum bun "?! 
Iar, ca sa-ti spună:" Mai poftiţi pe la noi" ar fi de-a dreptul ilar.
Sau, glumă proastă!
Aia zic:aici se potriveşte ca o mănuşă, vorba aia veche, din popor: Afară-i vopsit gardul...............

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu