duminică, 24 ianuarie 2010

Despre varza , cu dragoste

E iarna, iarna adevarata, cum nu am mai avut de multa vreme. Cu zapada, ger si toate celelalte ingrediente.
Parca in nici un alt anotimp nu suntem asa mult atrasi de spatiul intim al bucatariei. Chiar daca Sarbatorile au trecut si specialitatile culinare sunt de domeniul amintirii, ramanem in acelasi registru al hranei consistente.
Pentru ca indiferent de diete,moda, mofturi si alte asemenea, majoritatea romanilor raman la hrana traditionala si la vorba ardeleanului: "Nu-i leguma cum e varza si nici pasare ca porcul".
Transat de Ignat si pus bine la pastrare in pod,in afumatori,inecat in borcane cu untura si redenumit sloi, porcul isi continua amintirea, asa, cam pana spre Postul Pastelui.
Si, in zilele geroase, scoase cu grija la lumina din intunericul borcanului, bucati de carne prajita si carnat afumat, asteapta cuminti pe o farfurie sa fie taiata in `suvite blonde, varza zemoasa. Desteptata si ea din somnul butoiului, dintre bucati de gutuie, boabe de porumb, cracute de visin si de hrean, varza rece asteapta intr-un castron sa se incalzeasca in ceaunul care sfaraie pe plita. Intr-o calda intelegere, blonda varza si tuciuriile bucati de carne si carnati, stau la taifas asa, cam o ora, la foc mic. Atrase de miros, o foaie de dafin, cam batraioara si uscata si cateva boabe de piper, cer si ele sa tina companie frematandului amestec.
Si dupa ce bucataria s-a umplut de arome de varza acra si afumatura, vine si randul unei lingurite de boia afurisita sa dea culoare si iuteala amestecului din ceaun.
Luata in sfarsit de pe foc, lasata sa-si traga putin sufletul, varza asteapta cuminte soarele rasturnat al mamaligii aurii, vartoasa si taiata cu ata, dispretuind-o pe cea lesinata de la restaurante pe care o alergi cu lingura prin farfurie.
Simplu si gustos.
Stiau batranii ce stiau despre varza! Pe langa gustul dumnezeiesc, varza murata poate fi preparata in mai multe feluri, se poate consuma cruda sau pregatita la foc. Este o sursa importanta de vitamina C si previne bolile specifice anotimpului rece, este un diuretic si un laxativ natural.
Despre calitatile unei cani de zeama de varza la spartul petrecerilor, nici nu mai trebuie sa discutam.
Si, daca langa varza si mamaliga aburinda mai adaugam si un pahar de vin sec, rosu, parfumat, chiar iti vine sa crezi ca viata e frumoasa !!!
Pare neinteresant si plebeian?
Daca nu ati incercat asa ceva pana acum, va spun eu: MERITA!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu